Cork City Library St.John's College St.Nessan's College Adamstown College UCC Student Centre Garda Station Cobh Garda Station Schull NUI Galway CRF/TRF NUI Galway Refurbishment Arts Humanaties & SS
apartments / housing civic / educational healthcare regeneration / master planning industrial leisure / retail offices conservation interiors urban design
home
about us projects news contact us

NUI GALWAY

Facts

Refurbishment project comprising new entrance foyers, enclosure of an courtyard, refurbishment of the university’s main student restaurant, external improvement works, all completed in 9 weeks

Floor area
1,850 m² (19,913 ft²)

 



Features

Complex refurbishment project comprising three separate parts: new main entrance foyers, over two levels connecting the largest buildings on Campus; the enclosure of an courtyard; and the refurbishment of the university’s main student restaurant, An Bhialann. The project also involved external improvement works, improvements to the podium and historic fabric of the buildings

Floor Area    1850 m²

All existing buildings to be refurbished were protected structures and as a result the site required a sensitive approach and close negotiation with planning authorities

Works involved the permanent relocation of a sculpture with protected structure status, which involved working with conservation consultants and the Councils Heritage Officer

The complexity of project and logistics involved in catering for the large number of pedestrians involved the preparation of Masterplan and Strategic Framework plans for the entire area (Reddy Architecture are also the Masterplanners for NUI Galway).

The brief required an improvement of accessibility and connectivity between existing and proposed buildings in one of the busiest areas on the Campus with more than 35,000 pedestrian trips every day.

The practice responded by undertaking a thorough analysis of pedestrian behaviour combined with a comprehensive understanding of people flow and volume through buildings. This provided a foundation for all future design decisions relating to people flow.

The project also involved the refurbishment of the internal environment of the restaurant and the expansion of the adjacent commercial area. High quality natural materials indigenous to Ireland were sensitive to its immediate context.

This challenging and complex project was completed in the allocated time frame of 9 weeks.