Cork City Library St.John's College St.Nessan's College Adamstown College UCC Student Centre Garda Station Cobh Garda Station Schull NUI Galway CRF/TRF NUI Galway Refurbishment Arts Humanaties & SS
apartments / housing civic / educational healthcare regeneration / master planning industrial leisure / retail offices conservation interiors urban design
home
about us projects news contact us

Facts

A new clinical and translational research facility (CRF/TRF) developed as part of a bundle of three new research buildings designed in a collaboration between Reddy A+U and Payette (USA) for NUI Galway.

Other projects completed in the bundle are a biosciences science research building and an arts humanities & social sciences research building.


Floor area

6,000 m² (64,500 ft²)











Features

The building includes patient-centered clinical space and high technology science research facilities.

The facility is a joint development of the Health Service Executive and National University of Ireland, Galway (HSE/NUIG) where sharing of expertise and facilities, including HSE patient casework, will inform new strands of clinical research.

The project site is strategically located immediately adjacent to the NUI Galway Medical Education Building and the Hospital. The placement of the CTRF creates a signature entrance and new green space and “plugs in” to the circulation paths in the existing, adjacent buildings to create a collaborative environment, between medical research, medical education and clinical care.

The four story building is comprised of clinical laboratories, inpatient and outpatient spaces located on the ground and first level, while the upper two levels house biomedical research spaces.

The placement of stucco, stone and glass on the exterior, reinforces the definition of these distinct elements.

Much like the SRB, its sister building on the new north campus, a west facing wood and glass curtainwall / canopy system provides a modern but warm public face to the public green space, while providing a screen to the western solar exposure.

Circulation for the research laboratories is located on the western edge, allowing the public to get a glimpse of research activities.

Research core facilities are shared across all laboratory functions. These spaces in concert with the atrium space that acts as the nexus between the 3-bulding complex, lounge and breakout spaces, and a communicating stair enhance collaboration between floors and promote interaction between disciplines.

The laboratories are designed as open, flexible lofts to accommodate the changing needs of research. In contrast to the lab spaces, the atrium, office suite and technical work areas and perimeter corridors are naturally ventilated. This approach creates a balance of energy efficiency, occupant comfort and ease of operation.


 










NUI GALWAY RESEARCH FACILITY

NUI Galway, University Road, Galway